behang_monsoon_facet_roomshot20220922150322.webp

Behang is de nummer één sfeermaker in huis!

Behang is een veelzijdig en nuttig interieur element voor zowel de doe-het-zelver als de ervaren stylist. Dus of je nu laat behangen of het zelf doet, het is nuttig om alles te weten over de mogelijkheden voor jouw woning.

Benieuwd welk behang het beste bij jou past?

Onze stylisten kunnen je hierbij helpen!

MAAK EEN AFSPRAAK

Wat is - het mooiste en het beste - behang? Behang is al een aantal jaar weer in trek als interieur verfraaiing. Wat kun je allemaal met behang? Vroeger was het heel normaal om alle muren te behangen. Tegenwoordig worden juist alle wanden glad gestuct. Dat geeft een saaie basis, die zich echter perfect leent om één of enkele muren te behangen.

Behang als opleuker!
Behang dient tegenwoordig meer als accent om een ruimte een persoonlijke stijl en karakter te geven. Bij behang met een dessin zie je vaak één accentmuur, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer. Wat rustiger behang wordt wel op meer wanden toegepast. Maar ook dan zie je dat er afgewisseld wordt met kleur.

Wat is het mooiste behang?
Kwalitatief behang, is behang van de betere merken… Daar kun je lang of kort over zijn. Design behang is gewoon veel mooier qua ontwerp. Dat ziet je bezoek er dan ook meteen aan af. Die kwaliteit zie- en voel je niet alleen in het eindresultaat, maar ook tijdens het behangen, doordat het behang makkelijk verwerkt en strak en glad op de muur komt. Goedkoper behang krimpt door gebruik van papier, waardoor je wijkende naden krijgt. Ook is het altijd dunner, waardoor je zelfs de kleinste oneffenheden ziet.

Wat is het beste behang?
Je hebt veel soorten behang. Zoveel soorten, dat je door de bomen het (papier-, vlies- of vinyl-) bos niet meer ziet! Daarnaast is er veel verouderde informatie op Google te vinden. Zo bestaat schuimbehang voor natte ruimtes niet meer, en is er niet echt een alternatief voor natte ruimtes. Wel is er goed afwasbaar behang.

Papierbehang bestaat eigenlijk bijna niet meer (tenzij je wel héél goedkoop behang vond in een restantpartij of overzees…). Daarnaast is het verschil tussen vliesbehang en vinylbehang steeds kleiner geworden.

Het behang of de muur insmeren?
Het onderscheid zit hem vooral in het feit dat je bij vliesbehang de muur insmeert, en bij vinylbehang het behang. Sommig vinylbehang heeft tóch een papieren rug, waardoor het alsnog krimpt na het opplakken. Decokay heeft echter alleen niet-krimpend vinylbehang met een vliesrug. Zowel vliesbehang als vinylbehang zijn dus goede opties. Al heeft vliesbehang het grote voordeel dat je geen behangtafel meer nodig hebt.

Slechte muren repareer je ook met behang!
Voor het behangen van beschadigde muren wordt meestal glasvezelbehang (niet meer verwijderbaar) of renovatievlies/renovlies behang (wel verwijderbaar) gebruikt.

Gaaf en vernieuwend behang
Écht leuk behang is bijvoorbeeld cirkel behang. Je plakt alleen een cirkel in jouw favoriete stijl op de muur! Ook kinderbehang is niet meer wat het vroeger was. Dat zijn compleet overdonderende metamorfoses geworden die je al naar gelang de smaak van je kind doorvoert. Dinosaurussen in de oertijd, complete sprookjesbossen en nog veel meer.

Maar dat gave make-over idee kun je voor volwassenen natuurlijk ook perfect realiseren door voor fotobehang te gaan, of voor een mural (wandvullende afbeelding). Deze zijn er ook speciaal in drie-baans of zeven-baans, afhankelijk van het formaat van jouw muur. Met taferelen van landelijke vergezichten tot prachtige kunstwerken uit musea!

Daarnaast is er prachtig structuurbehang dat soms meer richting 'wandbekleding' gaat. Van allerlei soorten materialen zoals gras, riet, hout, maar ook met druktechnieken, wordt aan de muur reliëf gegeven. Door niet alleen tweedimensionaal beeld te maken maar de muur ook tastbaar te maken, krijg je veel meer beleving.

Behang pictogrammen, maten en symbolen
Behang is er in drie breedtematen: 53, 70 of 100 cm. Kwaliteitsbehang is meestal 70 cm breed. Hoe breder het behang, hoe minder banen. Op behangrollen zie je veel symbolen staan. Deze geven onder andere afwasbaarheid aan, de kleurbestendigheid, de wijze van aanbrengen, hoe het geplakt moet worden, en tot slot hoe het weer verwijderd kan worden. Vraag bij twijfel om uitleg in de winkel.

*Behang over? Doe eens gek en behang een paneel als versiering, of de binnenkant van lades en kasten, en zelfs de verticale delen van een trap kun je behangen!

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
09:00
09:00
09:00
09:00
09:00
09:00
gesloten
18:00
18:00
18:00
18:00
18:00
17:00

Jouw Decokay